AKDAĞ [Kocayayla - Kurtini Mağarası]
AKDAĞ TABİAT PARKI
Tabiat Parkının Adı: Akdağ
Bölge Müdürlüğü: Afyonkarahisar
İl: Denizli / Afyonkarahisar
İlçe / Köy: Çivril / Sandıklı
Kapladığı Alan: Afyonkarahisar 8535,5 Ha. (%58'i) ve Denizli 6245,5 Ha. (%42'si) olmak üzere toplam 14781 Ha.
İlan Tarihi: 29.06.2000
KAYNAK DEĞERLERİ
Akdağ Tabiat Parkı, Afyon ili Sandıklı ilçesinde 8535,5 Ha. (%58'i) ve Denizli ili Çivril ilçesinde 6245,5 Ha (%42'si) olmak üzere toplam 14781 Ha. Büyüklüğündedir. Akdağ Tabiat Parkı, Orman Bakanlığı'nın 29.06.2000 gün ve MPG.MP.1.23.03/270 sayılı oluru ile 14916 Ha. olarak ilan edilmiştir. Akdağ Tabiat Parkı'nın alanı, Bakanlık Makamının 02.10.2001 gün ve MPG.MP.1-45.16/626 sayılı Oluru ile 14781 Ha. olarak değiştirilmiştir. Saha tamamen orman karakterinde olup, içerisinde Karaçam dağ ormanı ekosistemi, Karaçam dağ ormanı ile orman üst sınırı geçiş ekosistemi (subalpin zonu) ve orman üst sınırı ekosistemi (alpin zonu) bulunmaktadır.
Akdağ ve çevresinin içerdiği rekreasyon potansiyeli, yaban hayatı zenginliği, ilgi çekici güzel manzara açılımları nedenlerinden dolayı tabiat parkı olarak ayrılmıştır. Akdağ ve yakın çevresinin sahip olduğu dağ, kanyon, vadi ve peyzaj değerleri, mevcut bitki örtüşü ve yaban hayatı özelliği nedeni ile korunması ve koruma-kullanma dengesi içerisinde farklı rekreasyon kullanımlarına olanak sağlayacak şekilde geliştirilerek, bölge ve ülke ölçeğinde kullanımının sağlanması ve etkin bir şekilde korunarak, gelecek kuşaklara milli bir miras olarak bırakılması amaçlanmıştır.
Akdağ'da 124'ü endemik olmak üzere 1058 adet bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Akdağ'da bulunan Çoban Değneği’nin bir türü olan Polygonum afyonicum, sadece buraya özgü endemik bir türdür. Sahada meşcere kuran Karaçam, Meşe ve Ardıçtır. Karaçam meşcereleri saf koru ve bozuk niteliğinde olup, alanın hakim ağaç türüdür. Meşe ve Ardıç Meşcereleri ise bozuk veya baltalık niteliğindedir. Bunlardan başka, alanda münferit olarak Titrek Kavak (Populus tremula), 6 Ha. büyüklüğünde genç Sarıçam meşceresi ile Sandıklı Akdağ bölümünde endemik olarak Ehrami Karaçamı (Pinus nigra paliasiana var pyramidata) bulunmaktadır. Sarıçam meşceresi doğal yayılışının dışındadır. 1979 yılında çıkan yangından sonra, alanın yaklaşık 1600 Ha.lık bölümü boşaltılmış ve tekrar Karaçam ile ağaçlandırılmıştır. Sarıçam, yangın sonrası sahanın ağaçlandırılmasında kullanılmıştır.
Alanın gerek doğal çevre özellikleri, alanda hiçbir yerleşim yerinin bulunmayışı ve büyük yerleşim alanlarına uzaklığı gibi çeşitli özelliklerinden dolayı, sahanın kaynak değerlerinden birisi olan Yaban Hayatı, varlığını günümüze kadar korumuştur. Bu durumun en açık görüldüğü yerler, özellikle alanın Kocayayla ile Yangın Gözetleme Kulesi arasındaki bölümün (Yangın Sahası) dışında kalan iki Akdağ arası, Tokalı Kanyonu ve Karanlıkdere Vadisi’ni içine alan bölümlerdir.
Alanın ekolojisinin yüksekliğe bağlı klimaks dağ ekosistemlerini içermesi ile çeşitli omurgalılar (kuşlar ve büyük memeliler) için önemli yaşam, alanları sunmaktadır. Alanda Geyik ve Yılkı Atları mevcuttur. Yapılan envanter çalışmasına göre geyik sayısının 500'ün üzerinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca alan, koruma altındaki kuş türlerinden kara akbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük kartal gibi yırtıcı kuşlarla önemli kuş alanlarındandır.
Akdağ Tabiat Parkının Uzun Devreli Gelişim Planı, 08.12.2006 tarihinde Genel Müdürlüğümüzce onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
https://yolaski.net/component/gpstools/track/21-hiking/63-akdag-kocayayla-kurtini-magarasi?Itemid=101#sigProId3a80d947bc
NASIL ULAŞILABİLİR?
Çivril İlçesinden 18 km’lik mesafededir.
NELER GÖRÜLEBİLİR?
- Tokalı Kanyonu, Sığır Kuyruğu Yaylası,
- Obruk yaylasının kuzey batısında Porsuk ağacı (Taxus baccata) topluluğu
- İlk defa bu alandan bilim dünyasına tanıtılan Barbarea hedgeana, Polygonum afyonicum bitkileri
- Kızıl Geyik, Yılkı Atları,
- Kızıl Akbaba, Kara Akbaba, Sakallı Akbaba, Akkuyruk Kartal, Kaya Kartalı ve Küçük Kartal Gibi Yırtıcı Kuşlar
Kaynak: DENİZLİ / Orman ve Su İşleri Müdürlüğü
NOT: Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (UDOSK)'nün yürüyüş parkur çalışmasına ait iz kaydıdır.
Facebook'ta beğenin, Tweetleyin veya bu izi diğer web sitelerinde paylaşın.